Wat als je kind overprikkeld thuiskomt na schooltijd?

Wat als je kind overprikkeld thuiskomt na schooltijd?

Bye bye vakantie. Hallo daar nieuw schooljaar en bijhorende rush... Is de rust in huis bij jullie ook vaak zoek na een drukke werk-/schooldag? Wij delen graag een paar tips om te zorgen voor ontspanning en ontprikkeling na schooltijd.

Tantrum in 3,2,1

Je herkent het misschien wel. Je hebt de schoolpoort nog maar net verlaten, of je voelt de stemming van zoon- of dochterlief al veranderen tijdens de rit naar huis. De woede-uitbarsting laat dan doorgaans niet lang meer op zich wachten. 

Heb jij ook zo'n vulkaantje dat uitbarst na schooltijd? Dat komt omdat je kind op school zijn ware emoties heeft onderdrukt om goed gedrag te illustreren.

Thuis wordt dan weer beschouwd als een veilige plek om alle emoties en opgebouwde energie los te laten. Het is dus vooral een mooi compliment dat je kind zich zo geborgen en veilig voelt dat hij weet dat hij bij jou kan en mag ontladen.

Het belang van ontprikkelen

Kinderen ervaren op school talloze zintuiglijke prikkels, zoals geluiden, licht, sociale interacties en academische uitdagingen. Die prikkels komen binnen. Al zal een hoogsensitief kind, of een kind met ASS/ADD/ADHD mogelijk nog meer prikkels binnen nemen en deze ook harder voelen en complexer verwerken. De constante stroom aan informatie kan voor elk kind overweldigend zijn en leiden tot stress, vermoeidheid en zelfs gedragsproblemen. 

Daarom is het belangrijk dat kinderen na schooltijd de kans krijgen om te ontprikkelen. Het stelt een kind in staat om te bekomen, te ontspannen en zijn zintuigen tot rust te brengen. Bovendien draagt ontspanning na schooltijd bij aan een gezonde slaap, wat cruciaal is voor de fysieke en mentale ontwikkeling van het kind.

Sensorisch speelgoed: de magische sleutel tot ontprikkelen

Sensorisch speelgoed stimuleert diverse zintuigen, zoals tastzin, zicht, gehoor en soms zelfs de proprioceptie (lichaamsbewustzijn), waardoor kinderen op een plezierige en educatieve manier kunnen ontspannen.

Enkele voorbeelden:

Fidget Toys: Deze kleine, tactiele gadgets zijn perfect om kinderen te helpen zich te concentreren en stress te verminderen. Ze kunnen worden gebruikt om te friemelen, draaien of knijpen, waardoor de zintuigen




Zand: Door te spelen met zand kunnen kinderen sensorische input krijgen via hun tastzin. Het voelen van verschillende texturen en het zand door de vingers laten glijden kan kalmerend werken. Ook speelrijst en andere basisvullingen hebben hetzelfde effect. 




Water: een bad nemen is voor mij dé ultieme vorm van ontspanning. Maar ook voor kinderen kan het effect van water heilzaam zijn. Laat je kind met badspeelgoed spelen in bad, de douche, watertafel of speelbak.








Aroma : Speeldeeg met aromatische kruiden of essentiële oliën kan een kalmerende geur verspreiden die helpt bij ontspanning. Of je kan zelf ook eens een druppeltje etherische olie toevoegen aan je speelrijst voor een extra zintuiglijke waarneming. Lavendelgeur werkt extra rustgevend!




Loose parts play: Repetitieve handelingen en patronen werken rustgevend. Kleine speelgoedjes of 'loose parts' zijn perfect om mandala's mee te leggen of om te sorteren. 

    Bekijk tot slot ook zeker eens onze speelklare themapakketten en laat je kleintje kennis maken met nieuwe vaardigheden en spannende manieren om te spelen!

    Onthoud dat elk kind uniek is. Wat voor de ene ontspannend werkt, kan een ander net triggeren. Experimenteer er dus vooral op los en ontdek welk sensorisch speelgoed het beste werkt voor jouw kindje. Geef je kind de ruimte en tijd om te ontspannen en je zal merken dat het beter in staat is om de uitdagingen van de volgende schooldag weer aan te gaan!

    Meer weten?

    Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, dan kan je me volgen op Instagram waar ik meer van dit soort tips deel.

    Terug naar blog